top of page

Koirien madotus ja punkkien häätö

Kohta on taas se aika vuodesta kun luonto heräilee kevääseen. Maassa on paljon mielenkiintoista nuuskittavaksi ja maisteltavaksi. Koira voi saada sisäloistartunnan monin eri keinoin, mm. syömällä luonnonvaraisia pienjyrsijöitä tai toisten koirien ulosteista. Tyypillisiä oireita sisäloistartunnan saaneella koiralla ovat laihtuminen, ripuli, oksentelu, yskä, turkin huono kunto, huonovointisuus ja pennuilla vatsan turpoaminen. Joskus ulosteen seassa voi näkyä myös ohuita vaaleita jaokkeita.

Koiran voi madottaa rutiininomaisesti kaksi kertaa vuodessa. Toinen vaihtoehto on tutkituttaa koiran ulostenäyte eläinlääkäriasemalla kerran vuodessa ja madottaa koira, jos näytteestä löytyy loisia. Ulostetutkimuksella vältytään turhalta lääkitsemiseltä ja vähennetään resistenttien kantojen muodostumista. Koira tulisi madottaa myös 1-2 viikkoa ennen rokotuksia, jotta varmistetaan rokotteen vasta-aineiden teho.


Ylivoimaisesti yleisin sisäloinen on suolinkainen. Jos koira madotetaan ilman ulostetutkimusta, kannattaa valita valmiste, joka tehoaa suolinkaisiin. Paljon myyriä ja raakoja järvikaloja syövillä koirilla saattaa olla myös heisimatotartunta. Raunistulan apteekissa autamme sinua valitsemaan lemmikillesi sopivimman tuotteen.


Mikäli lemmikilläsi on sisäloistartuntaan liittyviä suolisto-oireita, tai suolisto-oireita muista syistä, voi sisäloishäädön lisäksi käyttää esimerkiksi Canikur® -tabletteja tai Canikur Pro® -tahnaa suoliston tasapainottamiseen. Valmisteet sisältävät suoloja, jotka korvaavat ripulin ja oksentelun vuoksi menetettyjä elektrolyyttejä. Canikur Pro ® -tahna sisältää lisäksi maitohappobakteeria, joka vahvistaa suoliston normaalia bakteerikantaa.


Kevään tullessa myös punkkien torjunta on taas ajankohtaista. Punkkien häätö koiralta on samalla myös omistajan terveydestä huolehtimista, sillä ilman punkkisuojaa koirat voivat tuoda punkkeja sisälle kotiin. Punkkien häätöön löytyy lääkkeitä koirille sekä niskaan laitettavana paikallisvaleluliuoksena että kaulapantana. Osa lääkkeistä tappaa kiinnittyneet punkit ja osalla on myös punkkeja häätävä vaikutus, jolloin punkit eivät pääse kiinnittymään ollenkaan. Sopivimman tuotteen valinta ei ainoa ole niin helppoa. Siksi me Raunistulan apteekissa autamme sinua löytämään lemmikillesi juuri sopivimman punkkien häätöön tarkoitetun tuotteen.


Punkit levittävät koiriin borrelioosia ja anaplasmoosia. Ne ovat bakteeritauteja, jotka voivat siirtyä koiraan aikaisintaan vuorokauden jälkeen kiinnittymisestä. Koiran iho kannattaa tarkistaa päivittäin ja poistaa jo kiinnittyneet punkit punkkipihdeillä. Poistokohta kannattaa puhdistaa paikallisantiseptillä.

Ohessa muutama lääkkeetön vaihtoehto koiran vatsan hyvinvoinnin turvaamiseksi ja punkkien poiston avuksi.


Canikur® ja Canikur Pro® täydennysrehuvalmisteet:

Täydennysrehuvalmisteet tasapainotta- maan suoliston toimintaa ruuansulatus-häiriöiden yhteydessä. Valmisteiden sisältämät suolat korvaavat ripulin ja oksentelun vuoksi menetettyjä elektrolyyttejä. Canikur Pro® tahnassa on lisäksi maitohappobakteeria, joka vahvistaa suoliston normaalia bakteerikantaa.


Z-pinsetti:

Saaristolääkärien Z-pinsetti soveltuu kaikenkokoisten punkkien sekä ihoon jääneiden vierasesineiden, kuten tikkujen ja lasinsirujen poistoon.


Apteekki antiseptinen haavanpuhdiste:

Kirvelemätön antiseptinen haavanpuhdiste sopii punkin irrottamisen jälkeiseen ihon desinfiointiin. Lisäksi haavapuhdiste sopii pinnallisten haavojen, naarmujen ja ihovammojen puhdistukseen ja desinfiointiin.


Tervetuloa asioimaan Raunistulan apteekkiin!




Lähteet: evidensia.fi, koirakissaklinikka.fi


Comentarios


bottom of page